Random forgalmú padlók síkpontosságának menedzselése, minősítések

A kialakított padlófelület síkpontossága kimutatható közvetlen összefüggésben van a hozzá kapcsolódó költségekkel (raktározás hatékonysága, forgási sebesség, targonca üzemeltetési költségek) valamint a raktár/gyártó részen megvalósítható folyamatokkal.

Minél síkpontosabb egy ipari padló felülete, annál szélesebb körben, kisebb költséggel használható az adott padlófelület.

A ma már elavultnak tekinthető síkpontossági mérési mód, a „léc-alatti résméret” mérése (DIN 18 202 szabvány) mérés-technikailag korrekten igen nehezen kivitelezhető és nem ad használható információkat az ipari padlósíkpontosságáról:

Bizonyított tény, hogy semmilyen síkfelület nem kontrollálható a
„léc-alatti-résméret” egyetlen mért paraméterével.

Az FF/FL rendszer a padlón jelenlevő hullámokat (rövidhullámok és vízszintességek) kontrollálja, alkalmazása könnyen követhető és precíz eljárást kínál a tényleges padló profil megállapítására a szerződő felek és a beruházó számára egyaránt, megelőzve a későbbi vitás helyzetek kialakulását.

FF/FL rendszer lényeges jellemzői:

  • egyértelmű szabályok szerinti, statisztikai alapon működő mérési módszere valós, bármikor visszaellenőrizhető eredményt ad a felületről
  • összehasonlíthatóvá teszi a mért felületeket
  • egyszerű mérés, könnyű alkalmazhatóság
  • lehetőséget nyújt a padló építés folyamatában is a kontrollra
  • tervezőknek, mérnököknek megbízható adatot szolgáltat a padló tervezett funkciójának
  • megfelelő síkpontosságról ésszerű megoldás, versenyképes áron

FF/FL mérés eszközei:

A mérés eszközei a D-meter és az F-meter profilozó mérőeszközök.

Segítségükkel bárki könnyen elsajátíthatóan képes megmérni a padló felszínét és hozzájutni a
síkpontosságot jellemző információkhoz.

További információk találhatók a rendszerről és alkalmazhatóságáról a letöltések fül alatt.

A korrekciós csiszolásokért kattintson IDE

Kötött forgalmú padlók síkpontosságának meghatározása Fmin rendszer segítségével

Az ipari padlókat a rajtuk zajló forgalom szerint két kategóriába sorolhatjuk: random forgalmú és kötött forgalmú padlók.

Ha a targoncák mozgását indukciós vagy sínes megvezetés korlátozza, akkor a targoncák mozgása csak egy nyomvonalban történik. Ebben az estben kötött forgalmú rendszerről beszélhetünk

Szűkfolyosós rendszerű raktárak

Kötött forgalmú rendszerekben a targonca forgalom szűkfolyosókban , egy meghatározott nyomvonal mentén történik. Az ilyen raktárak kiszolgálási kapacitása (melyet az óránként megmozgatható raklapszámmal mérnek) legnagyobb részt a a targonca kerekek nyomvonalában meglévő rövidhullámosság(FF=flatness) és vízszintesség (FL= levelness) értékektől függ.

Érthető, hogy a nagyobb raktár kihasználtság érdekében a gyártók törekszenek a targoncák

nagyobb sebességű működtetésére

növelni stabilitásukat

egyre nagyobb polcmagasságokat kiszolgálni, hogy ezzel is növeljék a hatékonyságot

Fentieket csak egy nagyon sima és vízszintes pályán való mozgással lehet elérni. Ha a pálya (ipari padló azon része, melyen a targonca mozog) hullámos, a targonca rázkódni fog rajta és a targonca kezelő lecsökkenti a sebességet a biztonságos targonca mozgás érdekében. Így ugyanazt a raklapmennyiséget-csökkentett sebesség mellett csak több targoncával lehet megmozgatni.(Ez jelentős raktár üzemeltetési költség növekedést jelenthet)

A D-Meter egy kifinomult 3_D elemző programot alkalmaz, hogy kiszámítsa a minimális csiszolási mennyiséget, amely szükséges ahhoz, hogy a keréknyomok összes, 6 különböző-a targonca mozgását meghatározó- paramétere egyidejűleg megfeleljen a megadott Fmin számnak.

A szabadalmaztatott Fmin rendszer, melyet Mr. Allen Face fejlesztett ki 1979-ben, behatárolja a megengedhető keresztirányú és hosszirányú dőléseket, szögelfordulásokat és szöggyorsulásokat (összesen 6 változót), amelyek az adott targoncánál a meglévő kötött pályán való mozgásoknál jelentkeznek.

Ehhez pontosan meg kell határozni, korlátozni kell azon változók megengedhető értékeit , melyek felelősek a targoncák kereszt és hosszirányú mozgásaiért, dinamikus és statikus hatásokért. Ezen változók megengedhető értékekt „sűríti” egyetlen Fmin számmá a rendszer; minél magasabb az Fmin szám, annál nagyobb a pontosság, kisebbek a tolerancia küszöbök a rövidhullámosság és vízszintesség tekintetében.
Az adott folyosóban , meghatározott targonca geometria mellett szükséges Fmin értéket, mely biztosítja a targonca optimális sebességű mozgását, a targonca geometriájából, a folyosó hosszából és a legnagyobb emelési magasságból határozzuk meg: ez az Fmin specifikáció.

Az Fmin rendszer egyedülálló módon korlátozza azt a hat változót, amely felelős a szűkfolyosóban haladó targoncák mozgásáért.(semmilyem más rendszer nem használja ezt a dinamikus targonca mozgás szimulációs rendszert az Fmin rendszeren kívül).
Így az Fmin rendszer az egyetlen olyan rendszer, amely képes valóban hatékonyan, a legkisebb költségek mellett szabályozni a tagoncák mind statikus, mind a dinamikus mozgás állapotait minden targonca keréknyomban és a tengelyek közt egyaránt a padlófelszín megfelelő kialakításának segítségével.

Fmin mérés

Szűkfolyosókban a targonca keréknyomokban történik, meghatározott- könnyen elsajátítható – rendszer szerint D-meter segítségével, mely a keréknyomokban lépegetve 30 cm-ként gyűjti az adatokat minden keréknyomban. Az eszközzel felvett adatokból meghatározhatók a szűkfolyosóban a keréknyomok azon pontjai amelyeknél a legkisebb mértékű korrekciós csiszolással kialakíthatók az előre meghatározott Fmin számnak megfelelő síkpontossági értékek.(Ez a Csiszolás optimalizálási program megadja a keréknyomok mentén az adott helyen a szükséges csiszolás mértékét )

Miután felmértük és szoftver segítségével kiértékeltük a teljes folyosó hosszban, valamennyi keréknyomban mely pontban, milyen mértékű csiszolásra van szükség, korrekciós csiszolással lehet kialakítani a targonca optimális mozgásához szükséges folyosó felszínt.

Korrrekciós csiszolások szűkfolyosós VNA rendszerekben

Ha projektet indít és kérdései vannak, akár a költségekkel kapcsolatban, keressen minket!