Hogyan készül a megbízható, költséghatékony ipari betonpadló?

Ipari padló mérés D-meterrel

Mi a célja az ipari betonpadlónak?

Raktárak, logisztikai központok létrehozásánál valójában nem csak egy szép és jó épületet akarunk teremteni; azt szeretnénk, ha a raktár/logisztikai központ/gyártóüzem jól szolgálja vállalkozásunk célját, céljait, legyen az a bérlőink rugalmas és gyors kielégítése vagy akár a gyártási folyamatok, logisztikai láncok zökkenőmentes kiszolgálása. Ebben az összetett rendszerben csak egy kis rész, eszköz az ipari betonpadló, amelyen az egész munka végbemegy; összetevő, amely, ha nem képes tökéletesen kiszolgálni a megálmodott célokat, állandó probléma forrásként mérgezi a hétköznapokat az épület teljes élettartama során.

Ahhoz, hogy egy funkcionálisan jó ipari betonpadlót építsünk, arra valahogy úgy kellene tekintenünk, hogy „megépítjük és utána elfelejtjük, hogy létezik”.

Ipari padlónk mitől lesz problémamentes?

Akkor igazán probléma- és stresszmentes az ipari betonpadló, ha úgy működik, hogy szinte észre se vesszük; olyan természeteséggel szolgáljon minket, mint a lábunk, ízületeink, hogy járni tudjunk, vagy a szemeink, melyekkel nézünk.

Teljesen természetes, hogy működnek, valójában sohasem gondolunk arra, hogy nézünk, vagy hogy fel kell emelni a lábunkat ahhoz, hogy menjünk. Csak akkor veszünk róluk tudomást, ha valami baj van velük, nem úgy működnek, ahogy kellene.

Egy rosszul megépített, nem a tervezett funkciójának megfelelő ipari betonpadló olyan, mint a lábak, amelyek nem képesek odavinni minket, ahová szeretnénk eljutni. Lehet, hogy a csípő-ízület a hibás, lehet, hogy a talpunk deformált, vagy a térdünk bicsaklik ki rendszeresen.

Nem jó, problémát, akadályt jelent, mert nem tudjuk azt tenni, amit igazán szeretnénk. És ráadásul a „helyrehozatal” (vizsgálatok, orvosok, műtét, rehabilitáció stb.) rengeteg időt, energiát, pénzt emészt fel, elterelve figyelmünket azokról a dolgokról, melyeket igazából szeretnénk csinálni. Persze mint mindennek, ennek is oka van, miért történik így a dolog.

Egy ipari betonpadló persze nem olyan bonyolult, mint az emberi test, de van legalább 12 olyan, jellemzően „problémás terület” – mint az embernél a mozgás, járás – amely kitüntetett figyelmet érdemel. A jó hír az, hogy nem is túlságosan bonyolult dolog elérni, hogy ezek a területek úgy épüljenek meg, úgy működtessük őket, hogy az ipari betonpadló „felejthető” legyen.

Az egyik ilyen az ipari padlóknál az acél munkahézag profilok témakörében található.

HCJ acél profil beledolgozva az ipari betonpadlóba

Hogyan alkalmazzuk az acél munkahézagokat, profilokat az ipari padlón?

A mai modern raktárak, logisztikai központok, gyártócsarnokok döntően nagytáblás ipari padlóval épülnek. Ez azt jelenti röviden, hogy 400-1000 m2 -es egységekben, panelekben építik meg járó-és közlekedő, teherhordozó végső felületként az ipari betonpadlót.

Ezeket a paneleket építéskor zsaluként határolják az említett acél munkahézag profilok, melyek szerepe a szimpla zsalunál lényegesen nagyobb: az ipari padló elkészültével ezek végzik a teherátadást a szomszédos panelek közt, melyek a targoncák okozta dinamikus és a polcok, raklapok keltette statikus terhelések átadását jelentik.

Nevezhetjük ezeket az acél profilokat az ipari padló ízületeinek is; szerepük hasonlóan fontos, mint egy csípő- vagy térdízületé az embernél. Egy egészséges ember szervezetében az ízületek eleve jók, ezt rontjuk el akár túlzott terheléssel, helytelen tartással, nem megfelelő törődéssel.

„Concrete Joint”, az ipari betonpadló ízülete

Az ipari betonpadlók esetében az „ízületeket” (nagyon szemléletes, hogy az angol nyelvben ezt „Joint” -nak nevezik, ugyan úgy, mind az emberi ízületet is) mi választhatjuk ki és építjük be; nagyon nem mindegy, hogyan tesszük ezt, milyen szempontok alapján döntünk a piacon kapható sokféle típus közül, és milyen gondossággal építjük be azokat.

A rosszul kiválasztott acél profil következményei

Sajnos tapasztalataim szerint ez a választás, döntés igen mesze van még az ideális állapottól; következményit jól mutatják az alábbi képek:

Repedések láthatók az ipari padlón a nem jól megválasztott acél profiloknak köszönhetően

Nem, ezek nem „öreg”, régi ipari betonpadlók, hiszen alig 5 éve épültek.

Nem hiszem, hogy a tulajdonos boldog, hogy a targoncák sebességüket majdnem állóra csökkentve tudnak csak áthaladni a profilokon.

Akkor sem boldog, amikor ki kell fizetnie az új targonca kerekeket, melyeket tönkretett az éles peremű, a terheléseket elfogadhatóan átadni képtelen profil.

De akkor sem őszinte a mosolya, amikor esetleg a targonca garanciája vész el a nem megfelelő ipari padló miatt.

Ezeken felül még állandóan hallgathatja a panaszokat a raktárvezetőtől, targoncásoktól. (A targonca vezetők ún. „kemény” targonca kerekek miatti egészségkárosodása és az azzal kapcsolatos kártérítések, valamint a szabályozók Magyarországon még gyerekcipőben járnak, de látva a fejlett országokban tapasztalható tendenciákat, minket is el fognak érni hamarosan.)

A nem jól, előre meg nem tervezett ipari padló „termése”

Ha a javítás költségei kerülnek szóba, (amely persze egy működő raktár esetében együtt jár raktár-részek kiürítésével, átpakolásával, a jelentkező plusz munkákkal stb.), akkor jogosan érez keserűséget, hogy ennek a nem éppen kis összegnek sokkal jobb helye lenne pl. az új beruházásnál, bővítésnél.

És egyébként is, honnan szerezzen „ezekben az időkben” megbízható, hozzáértő szakembereket, akik ténylegesen felelősséget vállalnak munkájukért?

Mennyibe fog ez az egész kerülni?

Érdemes inkább még húzni-halasztani? De akkor még többe kerül?

Probléma, probléma, probléma…

Mi az egyik leggyakoribb oka az ipari betonpadló problémáinak?

A problémát döntően a nem megfelelően kiválasztott és nem kellő gondossággal, az ipari betonpadlóba beépített profil okozta.

Egy beruházásnál minden költség lényeges; azonnal ki kell fizetni, és ahol lehet, takarékoskodni kell. Legtöbbe azonban azok a „takarékoskodások” kerülnek, melyek hosszú távon, a működés teljes élettartama alatt emésztik a pénzt, ráadásul helyrehozataluk is nehéz.

Az építtetőtől/tulajdonostól nem várható el, hogy szakértője legyen a legtöbb részterületnek, amellyel az építés során találkozik. Ezért támaszkodik szakemberekre, no meg azért is, hogy ezt a gondot, amennyire lehetséges, levegye magáról.

A fenti esetben is – vélhetően az olcsó profilt választva – olyan döntés született, amely nem vette kellően figyelembe azokat a dinamikus terheléseket az ipari padlón, melyek a nagy tömegű acéláruk targoncás mozgatásával jártak.

Hogyan juthatunk funkciójában tökéletes ipari betonpadlóhoz?

Ipari padló D-meter-rel hogy funkciójában tökéletes lehessen

Pedig kellő odafigyeléssel, némi szakmai segítséggel kiválasztható az adott terhelésnek, funkciónak legjobban megfelelő acél munkahézag profil. Ennek megfelelő kiválasztása csak akkor lehetséges, ha nem az azonnali olcsóság az egyetlen szempont, hanem figyelembe veszik azt a tényt is, hogy 40-50 év élettartamra épül az ipari padló.

Ez egy olyan nézőpont, amellyel a tulajdonos/építtető rendelkezik. Nem várható el a kivitelezőtől, mert neki más a nézőpontja az építéssel kapcsolatban.

Véleményem szerint csak a valóban független, ipari padló szakértő képes figyelembe venni a többi szempont mellett, egységes egészként kezelve az ipari betonpadlót, és ennek megfelelően javasolni azt az acél profilt, amely legjobban megfelel a tervezett funkcióknak, szempontoknak.

Nem csak az acél profil a kulcsa a problémamentes ipari betonpadlónak

Ez esetben a létrehozott ipari padló „ízülete”, az acél profil bírni fogja a terheléseket, egészséges padló igen jó eséllyel problémamentesen működik majd.

Ugyanakkor ahhoz, hogy a képeken látható, nem éppen kívánatos állapot létre jöhessen, más tényezőknek is hozzá kellett járulniuk.

Nevezetesen annak, hogy a betonozás során nem szenteltek kellő figyelmet a profilok mentén a beton bedolgozására. A szakszerű profil menti eldolgozás hiánya hatványozza a nem megfelelő profil választás okozta bajokat.

Hogyan lesz ipari padlónk költséghatékony és megbízható?

Ipari padlónk akkor lesz garantáltan költséghatékony és megbízható, ha az ipari betonpadló építés valamennyi fázisát kontrolláltuk a tervezéstől a használatba vételig.

Ezt olyan, valóban „külső”, független ipari padló szakértő segítségének igénybevételét jelenti, aki kellő tapasztalattal, megfelelő rálátással rendelkezik az ipari padló kialakításával kapcsolatban az ágyazattól és a padlóvastagság meghatározásától kezdve a kontrollált építésen és síkpontosságon át a különböző funkciók (pl. random illetve kötött forgalmú ipari padlók) és speciális műveletek (pl. ipari betonpadló csiszolás) ismeretéig.

Így Önnek nem kell szakértővé válnia egy speciális területen; arra fordíthatja figyelmét, ami előre viszi vállalkozását eredeti céljai felé.

Cégünk, az Allen Face Europe Kft honlapján nemcsak az acél profilok vonatkozásában (HCJ acél profilok), hanem a minőség-ellenőrzés és minőségbiztosítás számos területén, síkpontosságot érintő kérdésekben, (pl. VNA csiszolások, pont-csiszolásos technológia (spot grinding)) is kínál megbízható megoldásokat.

Ingyenes konzultáció keretében meggyőződhet arról, érdemes-e igénybe vennie ipari padlójával kapcsolatos segítségünket.

Vass Miklós

Ipari padló specialista, Allen Face Europe Kft