Miért bízzunk meg konzulenst, szakértőt az ipari padlóhoz?

Ipari padló szkennelése 3D technológiával

Az évek során kialakult bennem egy erős meggyőződés a különböző projekteken szerzett tapasztalataim alapján, hogy miért is érdemes ipari betonpadló szakértő vagy konzulens bevonása az éppen készülő, vagy még csak a tervezési fázis szakaszában lévő ipari betonpadlók készítésére.

Sokszor úgy vettem észre, annak ellenére, hogy az ipari padló talán a legnagyobb hasznos felület, ami mindennapi használatnak. Igénybevételnek van kitéve az épület élete során, (legyen szó raktározásról, valamilyen gyártási folyamatról, vagy csak a gyalogos forgalomról), igen kevés törődést kap. Erre mi jelentene megoldást?

Miért fontos az ipari betonpadló építés minden lépésének összefogása?

Ez egy igen csak merész állításnak tűnik, hiszen sok szakember dolgozik azon, hogy jó minőségben és nagy odafigyeléssel készüljenek el ezek az ipari padlók. Megfigyeléseim alapján úgy vettem észre, hogy egy-egy lépés az ipari padló készítés folyamatában egy-egy bizonyos szakember felügyelete alatt zajlik, majd a következő fázishoz egy másik ért igazán.

Sokszor az egyes munkafázisok olyan mértékig különülnek el egymástól, (értem ezalatt a tervezést, a betonpadló öntése előtt az ágyazat elkészültét, a betonozás folyamatait, vagy a simítást, végső felületképzést) hogy maga a megrendelő/tulajdonos, vagy még a végfelhasználó sem látja át, sem képes kontrollálni azokat, illetve érvényesíteni szempontjait.

Elmondható általában, hogy nincs egy olyan felelős személy, aki ezeket az elkülönült lépéseket ténylegesen összefogná, összehangolná.

Szükséges egy ipari padló konzulens, szakértő megbízása?

Igaz, ez nincs mindig így: valamikor szépen, jól követhetően megvalósul a kommunikáció ezen felek között (tervező, megrendelő/építtető, különböző kivitelezők, végfelhasználó) és az igények, az alkalmazott szabványok, jövőbeni felhasználási célok mind szépen összefésülésre kerülnek. Ugyanakkor sajnos ez a ritkább eset az ipari betonpadlók világában.

Ha viszont nem sikerül az összehangolás, akkor az ipari padló elkészülte után a korrekciók igen költségesek. Pl. random forgalomra tervezett és ezen szabványi elvárások alapján kivitelezett padlóról kiderül, hogy a későbbiekben VNA (angol kifejezés, ami a következő szavakból áll.: „Very Narrow Aisle”, azaz nagyon szűk folyosó) rendszer kiépítése a végső cél, ebből adódóan nem kalkulálnak ennek költségvonzatával (a folyosók szelvényben elvégzendő korrekciós csiszolása szinte elengedhetetlen szükségességével).

Igaz, ebben a tekintetben már történt előrelépés, már nem olyan gyakori, mint 10 éve volt, de még van hova fejlődni, a nézőpontokat szélesíteni.

Általában ezt az átfogó feladatot a generál kivitelezőtől várják el ami érthető, hiszen benne is van vállalásaikban – magában a nevében is – de a padló kivitelezés nagyon sokszor a generál kivitelezők kisebb gondja. Van elég más szakág, ami nagy figyelmet és pontos dokumentálást követel.

Az ipari padló munkálatainak összefogó megfigyelése, szakértelme

Ipari padló munkafolyamatainak különböző részei, azok összefogása

Meglátásom szerint azok a projektvezetők, vagy különböző kivitelezési fázisokban résztvevők tartoznak a kivételek közé, akik már többször is megtapasztalták, hogy mennyi buktatót rejt az ipari padlók építése pont a korábban említett tagoltsága miatt. Mindeközben ténylegesen nincs olyan személy, aki átfogóan koordinálja a feladatokat és összehangolja azokat minden résztvevő fél megelégedésére.

Sajnos már előfordulhattak velük kisebb nagyobb hibák amelyek hosszas és kellemetlen procedúrákat, költséges korrekciókat, időveszteséget és pénz levonásokat eredményeztek. Miután ezeknek az áldozatává váltak, megtanulták, hogy az ipari padló kivitelezés nem babra megy. Ők vannak kisebbségben.

A fent említett hibák és kellemetlenségek teljesen elkerülhetőek lennének, ha a projektek szereplői közé bekerül egy olyan konzulens/szakértő, aki a teljes folyamatot átlátja és az összes, folyamatban részt vevő fél között összehangolja a munkát.

Nem úgy, hogy ítélkezik valamely résztvevő szakmai hiányossági felett, hanem szaktudásával segítő kezet nyújt, jelen van az ipari padlóépítés fázisainál és képes összehangolni a különböző igényeket és elvárásokat.

A felmerülő szakmai hiányosságokat a helyszínen, folyamatában képes érzékelni és ezeket érthető módon, nem támadó/hibáztató jelleggel kommunikálni és mindenki számára reálissá tenni.

Előzzük meg közösen az ipari betonpadló többletköltségeit, elkerülhető problémáit!

Sajnos amíg az ipari padló nem “harapta meg” ebben az igen csak érdekes “keringőben” a résztvevőket (amit az ipari padlós szakmának hívnak), sokszor egyáltalán nem alakul ki igény egy ilyen független személy közreműködésére.

Gyakran előfordul, hogy azok után sem látják értelmét egy ilyen külső segítségnek, miután már átestek néhány rázósabb eseten és sok pénzük bánta….

Kevés ember van, aki képes egy dupla ajtós diófa szekrényt úgy eltolni, hogy benne ül. Mi emberek sokszor beleragadunk problémáinkba vagy mindennapi teendőikbe, és képtelenek vagyunk egy kicsit messzebbről, madártávlatból szemlélni az eseményeket. A generál kivitelezők pedig egy projekten nem egy dupla ajtós ruhásszekrényben ülnek, hanem egy tucatban.

Szerintem az, ha van egy olyan ipari padló szakértő / konzulens, aki külső, távolabbi nézőpontból ténylegesen átlátja, összehangolja a dolgokat felelősségteljes hozzáállás mellett, az aranyat ér és jelentős megtakarításhoz vezet.

Szóval egy kompetens ipari betonpadló konzulens/szakértő (akár moderátornak is hívhatnánk), aki ismeri a munkafolyamatokat, a szabványokat, azok helyes alkalmazási módjait ismeri és valóban érti is (mikor, melyiket, hogyan és miért úgy), nem csak a legújabb, de a múltbeli technológiákat, az nem csak megkönnyíti az ipari padló megszületésében résztvevő minden egyes szakember életét, de még védi az egészségüket is.

 

Tóth Márk

Ipari Padló Specialista
Allen Face Europe